Transcriptie: Alles wat je moet weten

Wat is transcriptie?

Transcriptie is het proces van het bevestigen van gesproken woorden naar geschreven tekst. Het wordt vaak gebruikt in de journalistiek, medische en juridische wereld, academische instellingen en nog veel meer. Als je bijvoorbeeld een interview hebt met een persoon, dan zou je het gesprek kunnen verwerken en de stemopname verwerken naar tekst, zodat je het later kunt gebruiken in een artikel of een verslag.

Waarvoor wordt transcriptie gebruikt?

Zoals hierboven al aangegeven, wordt transcriptie gebruikt in verschillende sectoren en beroepen voor diverse doeleinden. Enkele voorbeelden:

Journalistiek

Journalisten hebben vaak interviews met personen die belangrijk nieuws kunnen verstrekken. Door het gesprek op te nemen en vervolgens in tekst te plaatsen, kunnen journalisten citaten in hun artikelen gebruiken.

Medisch

Dokters en specialisten nemen vaak een patiëntengesprek om later te gebruiken wanneer ze terugkeren naar het medische dossier van de patiënt. Door het gesprek te laten transcriberen, kunnen de artsen nagaan wat er wel of niet wordt besproken tijdens het patiëntengesprek.

Juridisch

Transcriptie wordt gebruikt binnen de justitiële context. Rechtszaken worden vaak opgenomen en vervolgens getranscribeerd om later te kunnen worden gebruikt als bewijs.

Academisch

Veel studenten en onderzoekers maken gebruik van transcriptie. Ze kunnen overeenkomende lezingen, interviews of discussies noteren en vervolgens gebruiken in hun onderzoek, essay of proefschrift.

Hoe werkt transcriptie?

Er zijn verschillende manieren om transcriptie uit te voeren. basis een overzicht:

Handmatig

Een transcriptie kan handmatig worden gedaan. Dit wordt vaak gebruikt bij interviews in de medische wereld. Het kan echter wel lang duren.

Software

Er zijn verschillende software beschikbaar waarmee transcriberen sneller en mogelijk kan worden gedaan. Hier kun je onder andere denken aan spraak-naar-tekst programma's. De software zet de gesproken tekst vervolgens om naar geschreven tekst.

Menselijk versus machine

Er is discussie onder professionals over wat beter is: menselijke transcriptie of machinale transcriptie. Er zitten beide methoden voor- en nadelen.

Menselijke transcriptie wordt verplaatst, maar de transcriptie wordt vaak gebruikt en alle nuances worden goed en correct uitgeschreven. De menselijke transcriptie is echter wel duurder dan de machinale variant.

Machinale transcriptie is razendsnel. Bovendien wordt het frequenter gebruikt met de ontwikkeling van de betrouwbaarheid van spraak-naar-tekstprogrammatuur.

Ook interessant

Vertalingen

Een beter alternatief is het inhuren van een professionele vertaler of een vertaalservice. Vertalers hebben vaak expertise op het gebied van bepaalde ...

Lees verder

Tolken

Vertalingen: Tolken en hun Belangrijke rol in communicatieVertalingen spelen een cruciale rol in de wereld van vandaag. Of het nu gaat om het vertale ...

Lees verder

Vertaalbureaus

Vertaalbureaus: bieden ze echt een meerwaarde aan jouw bedrijf?Een vertaalbureau is een organisatie die bedrijven helpt bij het vertalen van document ...

Lees verder